Polacy jako naród mogą poszczycić się długą i bardzo bogatą tradycją weselną. Dziś coraz częściej czerpie się z niej obficie, organizując wesela stylizowane na staropolskie. Oprócz charakterystycznych potraw, cechuje je szereg pięknych zwyczajów, adaptowanych do obecnych realiów lub przyjętych w całości z dawnych czasów.
Tradycyjnie wesele odbywało się w domu panny młodej, dziś jest to raczej wynajęty lokal. Kiedy państwo młodzi przybywają na miejsce, matki obojga witają ich chlebem, solą i wódką, w ten sposób życząc dzieciom dobrobytu. Lokal to bardzo ważny element staropolskiego ślubu – karczma czy restauracja staropolska stworzy odpowiedni nastrój dzięki tradycyjnemu wystrojowi.
Najistotniejszym momentem staropolskiego wesela były pokładziny, czyli “dopełnienie” formalnej umowy małżeńskiej. O północy młodą parę wprowadzało się uroczyście do odświętnie przystrojonego pokoju… w asyście wybranych członków obu rodzin. Byli oni świadkami aktu, który oficjalnie nadawał parze status małżeństwa. Dziś reliktem tego zwyczaju bywa uroczyste pożegnanie państwa młodych, którzy opuszczają salę weselną. Pozostali goście hucznie bawią się do rana.Jednym z najważniejszych atrybutów tradycyjnego ceremoniału weselnego w niektórych regionach jest kołacz, czyli ogromny bochenek pszennego pieczywa upieczony przez swaszkę, to jest pierwszą druhnę. Ozdobiony zielonymi gałązkami, zostaje wniesiony do sali weselnej przez mężczyzn, którzy za swój “trud” otrzymują specjalny poczęstunek. Następnie kołacz, symbolizujący dobrobyt w życiu nowożeńców, zostaje podzielony między wszystkich weselników.

Oto propozycje innych tradycyjnych potraw, które pojawić się mogą na staropolskim weselu: rosół z kołdunami, żur z jajkiem i białą kiełbasą, pieczeń wieprzowa z kminkiem, kaczka “na dziko”, sernik, babka szafranowa, miodownik, galantyna z kaczki, deska mięs (karczek w ziołach, rolada z boczku, schab nadziewany suszoną śliwką, pieczona szynka), śledź po polsku, biała kiełbasa pieczona w piwie.

Za: www.niam.pl

Dziękujemy Państwu Ani i Michałowi Rutko oraz Panu Przemkowi Blechmanowi za udostępnienie zdjęć.

Fotografie: rutkoblog.pl, www.blechman.art.pl, jagmat60.bloog.pl, www.weselerestauracja.pl,wzorowo.pl, digart.pl, elfka.pl

Projektanci: Karolina Figurewicz, missSweetness, Red Anka Dekor, Karolina Maciejewska, Pomalajka, Abrah, Boutique, Vox, Protein Design,